Bezlepkové potraviny

Pojďme si nejdříve říct, co to ten lepek vlastně je… V poslední době se o něm mluví stále častěji, ale víte, co přesně způsobuje? Jak škodí, kdy a proč se mu raději vyhýbat?
 
•        Lepek neboli gluten
Je to vlastně směs glyadinu a gluteninu, tedy dvou bílkovin, které jsou obsaženy v obilovinách. Při pečení tedy způsobuje to, že je těsto vláčné a nadýchané.
 koš s pečivem
•        Trápení s lepkem
Velké potíže bohužel lepek znamená pro celiaky a také ty, kteří trpí alergií na lepek. U celiaků se při průchodu lepku střevem spouští zánětlivá reakce a ta postupně ničí strukturu tenkého střeva. Proto je opravdu velmi důležité, když už lékař diagnostikuje celiakii, bezlepkovou dietu opravdu striktně dodržovat.
 
A teď už k věci… Jaké potraviny je třeba vynechat a jakou najít náhradu?
bezlepkové těstoviny
•        Pečivo
Jelikož je lepek obsažen v obilovinách, tak je bohužel potřeba vynechat všechno klasické pečivo. Přesněji tedy vše, co je z pšeničné mouky. Takže celiak si musí odpustit vůni i chuť čerstvého pečiva v supermarketu. Pokud jste zdatný pekař, můžete si své bezlepkové pečivo upéct doma, ať už z nějakých na trhu nabízených hotových směsí, nebo dle vlastního receptu třeba s kváskem. Pokud si netroufnete na domácí pečení, nic se neděje. V dnešní době se dá celkem dobře sehnat téměř jakékoli pečivo bez lepku, především ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou nebo také v řadě supermarketů. Ať už se jedná o chleba, rohlíky, koláče, či jiné pekárenské výrobky.
 
•        Vánoční cukroví
Mouka se samozřejmě používá v dalších případech jako je třeba pečení vánočního cukroví. Také to se dá v domácích podmínkách vyřešit. Ale taktéž se může objednat nebo přímo zakoupit a to opět ve zdravé výživě nebo v některých supermarketech.
 
•        Těstoviny
Dalším druhem potravin jsou těstoviny. Ty jsou opět bohužel z části tvořeny moukou. Proto je nutné zaměnit buď za variantu kukuřičných, nebo často používaných rýžových těstovin.
 
•        Mouka
Samozřejmě je nutné mít po ruce i nějaký druh bezlepkové mouky, kterých je hned několik. Ať už je třeba zahustit omáčku, nebo obalit oblíbené řízky.
 
Tímto však výčet zaměněných potravin nekončí… Je potřeba číst složení všech výrobků, které budete chtít konzumovat ať už to budou oplatky, bonbony, či nějaké koření a salámy. Je také potřeba myslet na konzumaci potravin v restauracích, kde může docházet ke kontaminaci lepkem.
 
Na závěr lze říct jen to, že lepek je zrádný a dokáže opravdu obrátit život vzhůru nohama, jelikož to není jen o tom tyto potraviny zaměnit, ale bezlepkové potraviny jsou několikanásobně dražší, takže je to samozřejmě i finanční zátěž rodiny. Dále také sociální a to především u malých dětí školkou či školou povinných. Málokde zařídí stravování s konkrétní dietou. Děti jsou tedy jakoby vyřazeny z kolektivu například při odchodu do jídelny, na některých akcích jako škola v přírodě apod.
 
Můžeme jen doufat, že s přibývajícím počtem diagnostikovaných se s tímto něco podaří udělat a dojde k nějaké změně třeba právě v tom stravování ve školství.